Prisaspekten
Genom att jämföra olika träslags brännvärden och priset på det träslagen får du fram vilket träslag som ger mest värme för pengarna.
070-278 20 14
Många väljer björkved av tradition. Då det är brist på björkved blir priset ofta mer rationellt om vi blandar in fler vedslag. Energiinnehållet i björk är enligt tumregeln cirka 20 % högre än i tall, en faktor om 1,2. I praktiken beror energiinnehållet på vikt, torkgrad och hur tätt träslaget är.
I realiteten har tall brännvärdet 88 % av björk varvid tall oftast ger billigare uppvärmning. Vi rekommenderar den som väljer ved att tänka på följande
Genom att jämföra olika träslags brännvärden och priset på det träslagen får du fram vilket träslag som ger mest värme för pengarna.
Om du vill att veden torkar snabbare väljer du stjälpt säck i stället för staplad ved
Du eldar säkrare om du eldar ved med lågt brännvärde och låter det brinna med mycket syretillförsel. Då kan du elda miljövänligt, effektivt och med låg risk för att kamin eller murstock blir för varm.
Det är lätt att bara stirra på priset. När du väljer ved gör du klokt i att tänka till på några fler detaljer.
När kortare vedträn tillverkas sågas trät och klyva och klyvs på fler ställen. Det kostar mer att producera. Kortare ved fyller säckar tätare och därför finns det mer mängd ved i två jämförbara säckar där en är fylld med 25 cm långa vedklabbar och den andra har 30 cm långa vedklabbar. Nackdelen med korta vedträn är att du oftare behöver mata in mer ved i elden.
Välj en aktör som ger billig eller kostnadsfri hemkörning av ved. De flesta aktörer tar ganska bra betalt för hemkörningen och inköptes totalekonomi blir ofta sämre än tänkt. Se till så att hemkörning ingår eller att det är ett lågt fast pris för utkörning.
Små aktörer har bristfällig logistik och kan inte köra ut lika ofta, därför måste de ta mycket mer betalt för utkörningen än större aktörer.
Tänk på att en aktör som stjälper av ved ger dig många timmars arbete med staplande jämfört med en vedleverantör som levererar i säck. Tid är också pengar.
En ren kamin ger mer värmeförbättring än skillnaden i effekt mellan exempelvis björk och tall. Det är klokt att välja ved som passar ditt behov och det är ännu klokare att någon gång i bland rengöra kaminen.
Då olika träslag är olika täta upplever den som eldar att olika träslag har olika mängd energi per storlek på vedklabben. I praktiken är skillnaderna mindre än vad många tror. En jämförelse där björk har brännvärdesfaktor 100 % får olika trädslag följande brännvärdesfaktor i procent
Oxeln är ett inte så vanligt träslag som är släkt med rönn. Finns främst i södra Sverige och är populärt vid handsnideri. Sveriges tätaste/hårdaste träslag.
Bok är tillsammans med Ek Sveriges vanligaste ädellövträd. Växer naturligt upp till Östergötland och är odlad längre norrut.
En ek står normalt i 900 år. Den växer i 300 år, är fullvuxen i 300 år och dör i 300 år. Ek är tätt och man skall inte bara elda så täta vedslag utan variera med lägre brännvärden.
Vårt tredje vanligaste ädellövträd och anses stormtåligt med sina djupa rötter. Vanligt i vedblandningar i Götaland och Svealand.
Alm är vårt fjärde vanligaste lövträd. Om Alm drabbas av almsjukan dör trädet ståendes och kan huggas ner och eldas ganska direkt utan lång torkning.
Det finns gott om svensk skogslönn, en hotad lönnart vi inte skall elda och en tysk lönn som anses som invassiv och inte naturligt förekommande.
Björk är referensen för brännvärdesmätning och ges därför faktor 100 %. Björk blir dyrt då det bör fällas för hand för att undvika att avverkningsmaskiner förstör den fina nävern.
Fin tall utan grenar används ofta till möbler och blir sällan ved. Tall med lite mer kvistar är vanligt som ved. För 100 år sedan bestod halva Sveriges export av endast en råvara, tall.
Sälg finns över hela Sverige och tillhör det snabbväxande släktet Salix som ofta används för energiskog. Om sälgen får växa upp till träd fungerar den bra som ved.
Asp är exemplet som visar att det är för enkelt att bara välja lövträd för att få högt brännvärde. Snarare hjälper asp till så att vi inte eldar för hett i murstocken.
Gran är vår vanligaste eldningsbasvara. Tall blir oftare till virke medan granen med dess många kvistar passar bättre för eldning. Med ett lägre brännvärde är det tryggt att elda ved länge utan att murstock blir för varm.
Bland våra alar väljs oftast klibbal till finsnickeri, köksluckor och lister. Gråalen har inte blivit lika populär och är därför vanligare som ved.
Genom att elda med mycket syre förbränns veden mer effektivt och det sotar mindre. Undvik att låta veden pyra med lite syre
Normalt köper den som bara myseldar fåtalet tillfällen per år några 40liters säckar. I en 40L säck är veden staplad. Personer som mycket fördrar därför säckar med stjälpt ved då det underlättar för löpande torkning. Vanligt är att ved förvaras utomhus stjälpt och sedan staplas när den flyttas in inomhus. Då tas mindre utrymme i anspråk inomhus och det ser fint ut.
Ved som klyvs bör förvaras stjälpt. Många hämtar stjälpta mått med ved i egen kärra direkt hos Vedkungen i Brunneby, Nykil.
Stapla din ved först när veden är torr. Vedkungen levererar torr ved.
1 m3 färsk björk väger ca 875 kg. När björken är torkad väger 1 m3 ca 490 kg. 1 m3 färsk tall väger ca 1 000 kg och torr ca 430 kg. Björkveden har ca 20 % mer energiinnehåll än tallen.
Vedpris
Att producera ved kostnadseffektivt kräver att man har rätt logistik och tänker i flöden likt fabriker. Därför kan aktörer som inte är specialiserade på ved sällan erbjuda samma pris som exempelvis Vedkungen kan.
Ifall de har ett lågt pris så hugger de ofta upp små kvantiteter med egen skog och säljer slut ganska fort.
För leveranssäkerhet av stora mängder ved krävs en aktör som arbetar med väl genomarbetade processer och som investerat i effektiv maskinpark.
Vedpris
Vedproduktion handlar mycket om att köpa in rätt ved rationellt, ha ett effektivt produktionsflöde och sedan bra logistik vid utkörning.
Vedkungen har många årligen återkommande kunder som beställer med god framförhållning. Därför kan utkörning av ved optimeras och bättre pris kan erbjudas till slutkund.
De flesta mindre aktörer erbjuder inte utkörning utan att ta hutlösa priser för utkörningen, detta eftersom de har brister i logistik och planering och därför får mycket stora kostnader förenade med sin utkörning.
Vedpris
När gaspriset i Europa är högt väljer vissa värmeverk att elda med ved
Oroligheter i Ryssland har gjort att fler köper träd och virke från andra marknader
Vedpris
Elnätets pris sätts efter sista producerade elen inom det elområde svenska elproducenter kan sälja elen, något som inkluderar elöverföring till Tyskland och därmed påverkas elpriset av Tyska gaspriser.
Om priset på el är högt i Tyskland exporterar elproducenter i södra Sverige el till Tyskland i stället för att sälja den i Sverige.
Vedpris
Stora tunga transformatorer från vattenverk och kärnkraft ger stabilitet i elnätet.
Med en ökad elmix där större inslag av vind och solkraft gör att energiproduktionen av vind och sol varierar med vädret, har stora kraftverk mindre prognostiserbarhet och mindre lönsamhet då de måste minska sin produktion när vädret gynnar sol och vind.
Detta beror både på elens produktionskostnad och på att de stora aktörerna måste reglera el-trycket ute i elnätet.
Grovt förenklat kan man säga att den som tillverkar el med egen sol och vindkraft tjänar pengar medan konsumenter som är beroende av att köpa el på vanliga marknaden förlorar prismässigt.
Vedpris
Det är dyrt att köra timmerbil till fabrik och sedan köra ut ved med lastbil till slutkund.
Vedkungen har inte kompenserat för utgiftsökningar men får betala betydligt mer för timmertransporter än tidigare.
Alla som arbetar med ved och timmer drabbas av högre transportkostnader vilket driver upp priset på ved.